top of page

ARCHIEF: 

Bomen als straatverlichting

Opmerkelijk krantenbericht. In Taiwan hebben wetenschappers ontdekt hoe je een plant licht kunt laten geven. Op zoek naar een alternatief voor LED-verlichting (waarbij duur en giftig fosfor wordt gebruikt) brachten onderzoekers ultrakleine gouddeeltjes aan in een waterplant. Door deze nanodeeltjes vervolgens met ultraviolet licht te bestralen, lichtte de plant ineens prachtig op.

Volgens onderzoeksleider Yen-Hsun Su biedt deze techniek mogelijkheden om in de toekomst onze straten te verlichten met de bomen die er langs staan. Dit zal niet alleen energie besparen maar ook meer CO2 uit de lucht halen. Het licht zet de bladgroenkorrels immers aan tot fotosynthese, aldus onze Taiwanese onderzoeker.

Mooi. Ik zie de kansen voor de Nederlandse sierteeltsector al liggen. Interieurtrend voor het seizoen 2018/2019: de schemersanseveria, de hanglampgeranium en als klap op de vuurpijl een fonkelende kerstster onder een zichzelf verlichtende kerstboom. Wauw!

Tina

PS: Vraag me niet wat de bomen ervan vinden. Hebben bomen ook niet iets van fysieke integriteit? Is het het niet hun taak om goed te wortelen in de grond, hun takken naar de hemel te laten groeien en zachtjes te ruisen als we langslopen? Ik bedacht het me maar..

bottom of page